Istället för en sten i skon

Verket består av en text på en skylt och skulpturer som är 3-5 mm höga utkarvade i tvål. Under utställningen placeras 100 st skulpturer ut i textens närhet.

Texten:

Istället för en sten i skon

Om du någon gång fått en sten i skon så vet du hur smärtsamt det kan vara. Trots att stenen är liten är känslan av stenen stor. Stenen kan verkligen irritera och göra skada. När jag var liten berättades en saga för mig om ett stort lejon. Lejonet fick en liten sticka i foten och blev helt förlamad. Lejonet kunde inte göra något för stickan irriterade honom. Han var för stor för att dra ut stickan. Men ett litet djur kom och drog ut stickan. Lejonet och det lilla djuret blev bästa vänner. Jag tänkte att istället för en sten kunde man ha en vän i skon. 

En liten vän som man alltid skulle ha en direktkontakt med och känna. Något som inte var hårt utan mjukt och formas efter foten. Jag har gjort sådana vänner, täljt ut i mjuk tvål och placerat ut här i närheten på olika platser. Nu väntar de små vännerna på att du ska gå förbi och hamna i din sko istället för en sten.


Beskrivning

I verket ingår en rad av handlingar. Min handling när jag gör vännerna: Varje figur är utkarvad för hand i tvål och har en alldeles egen form. Jag kommer att lägga ner möda och omsorg i varje figur eller ”vän” när jag karvar ut dem. Betraktarens handling i mötet med vännerna: Hur tas det mötet omhand. Om betraktaren väljer att följa instruktionen kommer figuren att smetas ut och bli platt, förlora sin form eller om betraktaren väljer att lättar lite på stegen.